Skip to main content

Giliu Kava, VEG4U 100% Natūrali Augalinė Kava Be Kofeino

Gaminant kavą be kofeino iš žalių kavos pupelių organiniais tirpikliais ekstrahuojamas kofeinas; po to pupelės apdorojamos pagal įprastą technologiją. Tirpioji kava - skrudintų maltų kavos pupelių (dažniausiai prastesnių rūšių) džiovintas ekstraktas. Iš skrudintų kavos pupelių įvairių rūšių, įvertinus kiekvienos rūšies savybes, dažniausiai daromi mišiniai. Skrudintos kavos pupelės arba jų malinys fasuojamas į oro nepraleidžiančią pakuotę; maltoji kava prieš fasavimą dar gali būti presuojama vakuume. Kartais į maltąją kavą dedama priedų, pvz., cikorijos. Natūrali malta kava, kaip priedas, pagerina kavos pakaitalų, kurie gaminami iš skrudintų grūdų, gilių, kaštonų, riešutų, kitos žaliavos, skonį, suteikia aromatą. Iš maltos kavos daromas kavos gėrimas, t. Kavos gėrimas daromas kavos aparatais kavavirėmis, arba paprasčiausiu būdu - kavos milteliai užplikomi verdančiu vandeniu. Kava geriama juoda, su cukrumi, pienu, grietinėle, vanile, cinamonu, citrina, plaktu kiaušinio tryniu, romu, ledais ir kitais priedais. Geriama ir šalta. Kavos ekstrakto kokybę (spalvą, aromatą, skonį) vertina degustatoriai; ji priklauso ne tik nuo kavos pupelių rūšies, bet ir nuo jų apdorojimo technologijos, laikymo sąlygų ir trukmės. Kavos gėrimas aktyvina nervų sistemos veiklą, didina skrandžio sekreciją, bet gali pakenkti sergantiesiems širdies ir kraujagyslių, kai kuriomis kitoms ligomis. Kavos tėvyne laikoma Etiopija. Į Vakarų Europą kava pateko 16 a. Vidurio Europą ir Šiaurės Ameriką - 17 amžiuje. Kava ypač mėgstama Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikos, arabų šalyse, Lotynų ir Šiaurės Amerikoje, Europoje (Švedijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Vokietijoje, Austrijoje).

Žinomiausios kavos rūšys, skiriamos pagal kavamedžių, iš kurių vaisių gaunama kava, veisles, yra arabiška (iš arabinio kavamedžio Coffea arabica), robusta (iš didžiojo kavamedžio Coffea canephora), liberinė (iš liberinio kavamedžio Coffea liberica). Pagal apdorojimą skiriama žalioji, skrudintoji, maltoji, tirpioji kava, be kofeino. Kavamedžių vaisių apdorojimo technologinis procesas prasideda plantacijoje: pupelės atskiriamos nuo minkštimo, fermentuojamos saulėje, džiovinamos, valomos, rūšiuojamos pagal didumą, pakuojamos į maišus arba laikomos sandėliuose palaidos. Sandėliuose kavos pupelės brandinamos 1-10 metų; bręstant gerėja jų skonis ir aromatas. Subrendusios kavos pupelės yra šviesiai žalsvos, gelsvai pilkšvos spalvos, karčiai aitraus prieskonio. Pupelių būdingos savybės išryškėja jas skrudinant 180-200 °C temperatūroje. Keičiasi kavos pupelių cheminė sudėtis, vienos medžiagos suyra, kitos atsiranda, karamelizuojasi cukrus, pupelės paruduoja, išdžiūsta. Skrudinant 13-20 % sumažėja pupelių masė, kofeino kiekis nesikeičia. Susidariusios naujos lakiosios kvapiosios medžiagos suteikia kavai būdingą skonį ir aromatą. Kartumo teikia rauginės medžiagos. Skrudintose kavos pupelėse yra 1,2-2,3 % kofeino, maždaug po 12 % riebalų ir baltymų, angliavandenių, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų ir kitų medžiagų.

Pastarosios labiausiai tinka visiems filtriniams aparatams bei užpiltinei kavai. Na, o vidutinio skrudinimo ir tamsesnės - espresso kavos aparatams ir moka kavinukams. Tiesa, šviesesnio skrudinimo kavos bus vaisiškesnės ir rūgštesnės, o kuo tamsesnė bus kava - tuo ji bus kartesnė. Kavos poskonius galite nuspėti, net jei jie ir neparašyti ant pakuotės. Priklausomai nuo žemyno, kava vienaip ar kitaip turi bendrus, tam regionui būdingus skonius. Štai Afrikoje auganti kava dažniausiai yra rūgštesnė, pagrindiniai joje figūruojantys poskoniai yra citrina, serbentai, mėlynės, laimas ir kiti apie žemesnį kavos ph signalizuojantys skoniai. Azijietiškai kavai būdingos kartesnės ir aštresnės skoninės natos. Dominuojantys skoniai - įvairūs prieskoniai, mediena, tabakas, juodasis šokoladas. Pietų Amerikos kavos pasižymi itin subalansuotu skoniu - joje galite rasti ir šokoladiškus, ir vaisinius poskonius. Rinkdamiesi Pietų Amerikos kavą ypatingą dėmesį atkreipkite į jos apdorojimą - drėgnuoju būdu apdorota kava bus rūgštesnė, o sausuoju - kartesnė. Kiek aukščiau, Centrinėje Amerikoje, kavos savybės šiek tiek “pasunkėja”, todėl atsiranda labai įdomus ir būtent šiam regionui būdingas saldaus tabako poskonis. Dažnos įvairių vaisių ir riešutų natos. Daugelio kavų aprašymuose sutiksite jau iš karto įvardintas skonines natas. Svarbiausia suprasti, kad tai nėra dirbtiniai ar natūralūs aromatizatoriai, kalba eina apie natūraliai kavoje sutinkamas skonines natas - kaip gerame vyne. Taip pat svarbu suvokti, kad tai nėra ryškiai atsiskleidžiančios būtent mėlynių ar gervuogių, ar šokolado natos - tai labiau kažkas, kas primena mėlynes ar gervuoges. Ir tai labai subjektyvu! Vienam tai gali priminti mėlynes, o kitam - visai ką kita. Šiomis skoninėmis natomis tiesiog nusakomas kavos skonio profilis. Jeigu šie poskoniai labiau šokoladiški ar riešutiniai - kava bus labiau į kartumą, jeigu vaisiniai ar uoginiai - kava gali turėti labiau saldžiarūgštį skonį. Bet kokiu atveju, leiskite kas kartą sau nustebti ir atrasti, kaip būtent jūs jaučiate šios kavos skonį.

Kava taip pat gali būti klasifikuojama pagal kavos stiprumą. Pati stipriausia kava gaminama Arabų šalyse. Europoje verdama silpnesnė kava. Silpniausia kava geriama JAV. Skirstyti kavą galima ir pagal gaminimo būdus. Kava gali būti renkama rankomis arba mechanizuotai. Tai priklauso nuo šalies ir regiono. Espresso (kilęs iš itališko Caffè Espresso, ispaniškai el Café Exprés, liet. 1. Tai yra pakankamai stipri, suteikianti energijos, tonizuojanti kava. Ši kava yra kilusi iš Milano. Pats žodis Espresso reiškia „išspaustas“. Manoma, kad toks pavadinimas atsirado dėl kavos gamybos technologijos. Gaminant šią kavą, virintas 90-93 °C temperatūros vanduo, esant dideliam slėgiui, leidžiamas per skrudintus, smulkiai sumaltus kavos pupelius, galiausiai gaunamas labai aromatingas gėrimas, turintis tonizuojančių savybių. Gaminimo metu labai svarbu, kad per kavos sluoksnį nebūtų perleista per daug vandens. Toks kavos pagaminimo būdas atsirado XIX amžiuje. Espresas puikiai atskleidžia tikrąjį kavos skonį bei aromatą. Stiprioji Espresso arba Espresso ristretto, šiuo atveju kavos puodelis yra vos 20-30 ml. Ši kava yra labai stipri. Amerikietiška kava - tai tiesiog vienas arba du klasikinės Espresso kavos puodeliai, kurie yra atskiesti 200 ml karšto vandens.

 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Medicinal Smoking: Worth the Effort?

Statistics indicate that you have over 100,000 Americans who're suffering with TS (Tourette's syndrome). This complex neuropsychiatric disorder that is certainly characterized by involuntary vocal tics is of unknown etiology. While the severity of this issue varies widely among patients, studies have shown that this condition usually improves as they age. Currently, there is no cure for Tourette's syndrome. However, research indicates that medical cannabis might help people cope with the symptoms. After the initial noise died down along with the celebrations subsided, the complicated facts begun to resolve. It is still illegal to smoke in public places and federal properties for example military bases and national parks. It will likely be a really complicated and messy task for each county to discover the acceptable amount of licenses and permits to stores, growers, and processors which will meet consumer demand. Counties will likely need to figure out how they'll...

Tennis in London: A Match Made in Sporting Paradise

London is not just a cultural and linguistic melting pot, but also a major centre for sports fans, particularly tennis fans. London has established itself as the worldwide epicentre of tennis with to its cutting-edge facilities, enthusiastic fan base, and history of hosting some of the sport's most prestigious events. This article takes a look at London's robust tennis scene, from its famous tournaments to its enthusiastic fan base. Wimbledon is where tennis history is made. The Wimbledon Tennis Championships, the oldest and most renowned tennis event in the world, must be included in any discussion about tennis in London. Wimbledon is a celebration of history, skill, and good sportsmanship that takes place every year at the All England Lawn Tennis and Croquet Club. Wimbledon is unlike any other tennis tournament because of the refined atmosphere it radiates, from the immaculate grass courts to the presence of the royal family in the Royal Box. The ambiance of the event is unmi...

4 Signs Your Business Uses The Wrong Workers Comp Doctors

The single biggest predictor of how successful a workers compensation claim will be is the primary physician that initially treats the employee. Most on-the-job injuries don’t require a significant time away from work. This is standard unless you operate a business or organization in a highly risky field (i.e. - demolition, law enforcement, oil rigging, etc.). If you find that your employees consistently miss work based on the treating doctor’s recommendation, it’s likely you are dealing with what we affectionately call in the industry a “Doctor Summer-off”. An affectionate nickname given to workmans comp doctors who routinely take the employee’s feedback to extremes or can be easily swayed by an employee who wants to get additional vacation days without being charged for them. Doctors can be very sympathetic to their patients and that is important for client-patient trust and diagnosing certain issues before they become much worse. However, in cases where basic first aid a...